Folk har i all tid sett opp og stirret undrende på de blinkende stjernene som er på himmelen. Det tok uansett mange hundre år før de plutselig klarte å få detaljerte bilder av hva som faktisk var der oppe. Det hele skjedde takket være en mann ved navn Galileo Galilei. La oss ta en titt på historien til teleskopet!
Verdens første teleskop forandret verden
Verdens første teleskop ble oppfunnet på begynnelsen av 1600-tallet. Det hele fant sted i Nederland og en nederlandsk glass-sliper ved navn Hans Lippershey sto bak konstruksjonen. Det var en primitiv kikkert som ble brukt, men sannsynligvis så fungerte alt.
På denne tiden trodde folk at jorden var sentrumet til universet, en idé som kom fra blant annet Aristoteles. Men nå begynte en ny tidsalder. Plutselig ville man oppdage at jorden, som mange andre planeter, dreide seg rundt solen. I tillegg viste det seg at det var mange flere stjerner enn det man kunne se med det blotte øye.
Det hele startet med Galileo Galilei
Teleskopets historie er full av fantastiske funn som har forbløffet mennesker over hele verden i hundrevis av år. Den vi må takke for grunnlaget for alle funn er italieneren Galileo Galilei.
I 1609 var Galileo i stand til å legge hendene på verdens første teleskop og forbedre konstruksjonen. Han innså at en konveks og en konkav skinnende linse ga en forstørrende effekt når den ble plassert i motsatte ender av kikkerten.
Galileo eksperimenterte med stadig høyere forstørrelser, og han var snart i stand til å bruke kikkerten sin til å studere himmelen så vel som månen. Det var derfor Galileo som først oppdaget at månen var kupert og hadde fjell.
Teleskopets historie fortsetter – med Jupiter i fokus
Et år senere hadde Galileo konstruert et teleskop med så høy forstørrelse at han kunne se Jupiter og fire himmellegemer i bane rundt planeten. Da ble det klart en gang for alle at jorden ikke var sentrum av universet som alt dreide seg rundt. De fire himmellegemene har i ettertid blitt bestemt til å være Jupiters fire måner.
Galileo ble raskt ansett som Europas fremste astronom, men kirken motsatte seg hans ideer og han ble derfor satt i husarrest på livstid. Det var nemlig ikke akseptabelt for noen å motsette seg kirkens verdensbilde.
Fra glasslinser til enorme romteleskop
Teleskopets historie er veldig interessant, og du kan tydelig se hvordan vitenskapen har utviklet seg gjennom årene. Den første kikkerten hadde glasslinser som forstørret himmelen. Så kom en kikkert med speil som samlet lysstrålene og dermed kunne gi enda klarere bilder. Speil brukes fortsatt i dag som en av de vanligste designene.
Det var Isaac Newton som konstruerte verdens første speilteleskop. I 1668 kunne man derfor få mye skarpere bilder av verdensrommet. Newtons gravitasjonslov forklarte også at bevegelsene til himmellegemene påvirkes av tyngdekraften.
I 1931 ble verdens første radioteleskop laget, noe som også skulle revolusjonere teleskopets interessante historie. Denne konstruksjonen var i stand til å oppdage to helt nye planeter. Disse er i sitt eget stjernesystem som er hele 980 lysår unna. Etter denne oppdagelsen kunne flere og flere ekstremt fjerne planeter oppdages.
Etter radioteleskopet kom det første romteleskopet. Det ble skutt opp i verdensrommet i 1968 og er så ulikt Galileo Galileis lille teleskop som du kan forestille deg. Romteleskopet observerer strålingstypene som passerer gjennom jordens atmosfære.
Dagens moderne teleskop
I dag vet vi at jorden bare er en liten prikk i et enormt univers. Vi er i en av flere milliarder galakser. Midt blant planeter, stjerner, måner og sorte hull flyter vår lille jordklode rundt. Det er takket være Lippershey og Galileo at vi kunne begynne å oppdage denne fantastiske verden utenfor himmelen.
Dagens astronomer bruker flere typer teleskop, både jord- og rombaserte varianter, og teknologien går stadig fremover. Vi tør derfor love at teleskopets historie ennå ikke er over, men mer vil komme.