Stjernebilder eller stjernetegn?
Du har sikkert hørt om stjernetegn. Da snakker man vanligvis om tegn som Løven, Vekten eller Jomfruen. Samlingen av disse stjernetegnene snakkes om i astrologi, en pseudovitenskap som tildeler kjennetegn til mennesker født i en viss tid på året. På den andre siden, så er astronomi vitenskapen om universet og himmellegemene og tar egentlig sikte på alt som er utenfor jorden. Her snakker vi om konstellasjoner av stjerner som konstellasjoner.
Konstellasjoner
Men hvilke konstellasjoner kjenner du til? Og hvem kan du se fra Sverige? Noen konstellasjoner kan bare sees under bestemte årstider eller tider på døgnet. Her er en oversikt over de vanligste stjernebildene og hvordan du kan se dem.
Nordsjernen
For å orientere seg på himmelen er det lurt å først se etter nordstjernen. I motsetning til andre stjerner og stjernebilder, føles det at nordstjernen holder seg på samme sted. Dette er fordi jorden snurrer rundt sin egen akse og aksen tilfeldigvis er rettet mot nordstjernen. Stjernene og stjernebildene som er nærmest Nordstjernen kan lettest sees når de holder seg over horisonten gjennom hele den mørke natten.
Karlsvognen
En samling stjerner som lett gjenkjennes på sin typiske form for en vogn. Vognen er faktisk ikke klassifisert som en konstellasjon, men kalles en asterisme. Asterisme betyr at det er en samling stjerner som er lett å gjenkjenne. Faktisk er den store vognen en del av den større konstellasjonen Big Bear.
Store bjørn
Stora Björn er et stjernebilde preget av en stor kropp, fire ben og en lang hale. Til tross for den lange halen, som egentlig ikke er et kjennetegn ved bjørn, har mange mennesker forskjellige steder gjenkjent den som en bjørn uansett.
Kassiopeia
Ligger omtrent like langt fra Nordstjernen som Vognen, men i motsatt retning. Det føles nesten som om nordstjernen er mellom Cassiopeia og Chariot. Stjernebildet Cassiopeia ser ut som et litt skjevt W og kan sees på himmelen hele året Sverige.
Orion
Et av de lettest gjenkjennelige stjernebildene på stjernehimmelen. Orion kalles også jegeren da den ser ut som en menneskekropp med utstrakte armer. Stjernebildet kan ikke sees hele året, men forsvinner deler av året når det passerer under horisonten. Orion er lettest å se om vinteren.
Betelgeuse og Bellatrix
Orion inneholder flere spennende stjerner. En av disse er Betelgeuse, en rød superkjempestjerne med et volum som er en milliard ganger av volumet til solen, men i løpet av de siste hundre årene har man sett at den har krympet kjapt. Dette betyr at den i løpet av litt så kan det bli til en supernova. En supernova oppstår når en superkjempestjerne dør. Rett over Betelgeuse, på jegerens andre skulder, finner vi Bellatrix, en blå-hvit kjempestjerne som er fire ganger varmere enn Solen.
Orions belte
Som navnet antyder, er dette en samling stjerner rundt midjen til Orion. Orions belte består av tre stjerner som er plassert etter hverandre.
Et teleskop lar deg se nærmere
Nå har vi gått gjennom stjernebildene som er blant de enkleste å se på himmelen med det blotte øye. Selv om det er mulig å lokalisere konstellasjonene og finne ut hvilke de er, er det en helt annen sak å se dem på nært hold. Et bra teleskop lar deg komme nærmere stjernene og stjernebildene vi nettopp stilte opp. Ved hjelp av et teleskop kan du blant annet se Oriontåken og alle dens farger. Eller du finner andre detaljer der oppe på stjernehimmelen. Lykke til neste gang du ser opp mot himmelen!