Tilbehør til teleskop

Vil du ta stjernekikkingen til neste nivå? Da er det mye tilbehør til teleskop som du kan supplere oppsettet ditt med. Kanskje drømmer du om å få mer detaljerte bilder av planeter eller å begynne å fotografere verdensrommet. Vi vil gå gjennom det vanligste og mest populære tilbehørene for både nybegynnere, og for profesjonelle.

Vil vi også ha kjøpstips om det beste tilbehøret vi kan finne.

tilbehør til teleskoper

Okulær

Det vanligste teleskoptilbehøret er okularer. Okularer er det de fleste vanligvis begynner med å kjøpe når de skaffer seg nytt utstyr. Vanligvis er ett eller to okularer inkludert når du kjøper kikkerten din, men for å virkelig utnytte potensialet kan du legge til noen flere.

Et okular gir deg forstørrelser av stjernehimmelen og uten dette tilbehøret kan du ikke se noe. Hvor mye forstørrelse du får avhenger av brennvidden til teleskopet. Det samme okularet kan gi deg forskjellige synsfelt avhengig av kikkerten du bruker. Et 10 mm okular i kikkert med brennvidde på 700 mm gir deg 70 ganger forstørrelse.

Du bør aldri kjøpe et okular som gir mer enn dobbel forstørrelse, regnet ut fra kikkertens diameter i millimeter. Ellers får du uskarpe bilder. Stjernekikkerter med blenderåpning på 100 mm bør derfor ha en maksimal forstørrelse på 200 ganger.

Barlow linser

Barlow-linser bidrar også til å forstørre bildet som du ser. Du kan tenke på det som en slags konverter som forstørrer bildet som okularet viser. Linsene er tilgjengelige i forskjellige grader av forstørrelse.

Astronomiske filtre

Astronomiske filtre er et annet populært tillegg til stjernekikkerter. Det er dette teleskoptilbehøret som gjør at du får bedre kontrast. På denne måten kan du få enda mer detaljerte bilder av planeter.

Du kan også supplere med månefilter hvis du ønsker å dempe lysintensiteten. Månen er spesielt lyssterk og med et filter kan du for eksempel se kratere bedre.

Filtrene gjør det også trygt for deg å se himmelen på alle tidspunkt. På mange kikkerter er det viktig å ha et solfilter for å kunne observere solen uten å skade øynene dine.

Hvis du i stedet ønsker å få bedre oversikt over planeter, kan du prøve planetfiltre med forskjellige farger. Et rødt filter gir deg en perfekt kontrast for Mars mens et grønt filter er bra når du vil se Jupiter.

stjernediagram

Stjernekart

Stjernekart er det optimale tilbehøret for de av dere som ikke er så kjent med stjernehimmelen. Kartene hjelper deg med å navigere mellom planeter og finne stjernene som er synlige for det blotte øye. Kart er perfekte hvis du vil lære å orientere deg på himmelen og de passer også for barn.

Kameraer

Hvis du vil begynne å fotografere stjernehimmelen og alle dens planeter, bør du skaffe deg et godt kamera. Det beste er å investere i et teleskop kamera. Det er et teleskoptilbehør du ikke vil angre på.

Astrofotografering er veldig morsomt og du kan ta veldig fine, og veldig detaljerte bilder. Hva slags utstyr du trenger avhenger av ambisjonene dine. For planeter kan du bruke et vanlig kamera. Skal man derimot fotografere galakser og nebulaer, kreves det mer avansert utstyr.